Istoricul localitatii

Istoricul localitatii

Satul Gadinti este atestat documentar incepand cu data de 12 iulie 1415, cand Alexandru cel Bun ridica Manastirea Bistrita, inzestrand-o cu sate si mosii, printre acestea numarandu-se si satul Gadinti care a fost dat de panul Negru.

Mosia impreuna cu satul Gadinti vor ramane inchinate Manastirii Bistrita pana in anul 1500, cand Stefan cel Mare il cheama la Iasi pe ecumenul Grigorie si arhimandritul, caruia ii cere sa schimbe cinci sate printre care si satul Gadinti, fiindu-i necesar pentru a mari spatiul din jurul cetatii nou construite de el in anul 1466 in sesul Siretului; aceasta cetate este situata la 5 km sud-est de Roman si la 2 km sud-vest de comuna Gadinti, pe malul stang al Siretului, fortificatie care in toate documentele medievale poarta numele de Cetatea Noua care s-a dovedit a fi una dintre cele mai puternice cetati ale Moldovei.

Pana la formarea comunei Gadinti in 1864, satul a fost arendat tinutului Roman. La reforma administrativa din 1864, Gadinti devine comuna, subordonata administrativ judetului Neamt. La impartirea administrativa din 1950, Gadinti isi pastreaza statutul de comuna subordonata raionului Roman. Comuna va fi desfiintata in 1968 si afiliata comunei Sagna. In aprilie 2004 prin referendum satul Gadinti devine comuna.