Date geografice

Date geografice

Teritoriul comunei aparţine zonei climatice continentala din partea de est a judeţului. Deasupra teritoriului atat in anotimpul rece cat si in cel cald isi fac simtita prezenta masele de aer continental. Temperatura medie anuala este de circa 9 grade C. Precipitatiile oscileaza intre 500 si 600 mm. Vanturile dominante sunt din directia N-V si in lungul culoarului raului Siret.

Resursele solului constau in existenta terenurilor agricole si a terenurilor forestiere din comuna. Resursele subsolului - argila in zona deluroasa.

Reteaua hidrografica este formata din raul Siret si afluentul acestuia, raul Pietrosu. Nivelul apelor subterane variaza intre 6 si 8 m adancime, permitand utilizarea panzei freatice ca sursa de apa potabila.

Din punct de vedere geomorfologic comuna Gadinti se gaseste la limita culoarului Moldova - Siret ce reprezinta partea cea mai de jos din judet si subunitatea deluroasa de pe stanga Siretului, care marcheaza o denivelare de peste 200 m fata de lunca acestui rau.

Lunca Siretului apare sub forma unor sesuri largi de 2-5 km, alcatuite din prundisuri, nisipuri, luturi cu grosimi care depasesc 15 km. Subunitatea deluroasa are inaltimi cuprinse intre 180 m la confluenta cu lunca Siretului si 450 in punctele cele mai inalte ale dealurilor.